Trivselregler

För att alla ska trivas så bra som möjligt i vårt område så har vi här sammanställt våra trivselregler.

Störningar
Visa hänsyn mot dina grannar dygnet runt. Normalt ska "frid råda" både inomhus och på gården mellan kl 22:00 - 07:00 måndag – fredag och 24:00 – 09:00 lördag och söndag.
Ibland är det nödvändigt att borra, spika och såga i lägenheterna. Detta görs på vardagar mellan kl. 07:00-20:00 samt lördagar och söndagar mellan kl 09:00-20:00.

För allas trevnad, släng inte fimpar/snus och skräp på gräsmattan eller gemensamma ytor utomhus.

Fester
Fester är trevliga. Om man ska ha en fest som tros bli högljudd är det bra om man visar hänsyn och meddelar sina grannar dagarna innan. I övrigt gäller samma regler här som i alla gemensamma bostadsområden.

Brandsäkerhet och grillning
Tänk på vad du ställer i gångarna. Loftgångarna fungerar som utrymningsväg vid brand. Det måste vara fri väg för boende och räddningspersonal att ta sig fram. Att grilla är både gott och trevligt. Men på grund av den stora brandrisken får endast el- och gasolgrill användas på balkong och altan. Kolgrill går bra att använda på gräsmattor vid uteplats eller på våra allmänna ytor i området.

Sopsortering
Sopbehållarna är ENDAST avsedda för restavfall såsom brännbara och komposterbara sopor. All annan form av avfall måste vi själva köra bort till återvinningsstationerna. Undvik att slänga ”blöta” sopor då vätskan stannar kvar i sopbehållarna som bidrar till otrevlig lukt samt kan dra till sig ohyra.

Har du slut på bruna påsar för kompostavfall så finns fler att hämta i de flesta matbutikerna inom kommunen.

Föreningen betalar för volymen på soporna och vi uppmuntrar därför till källsortering. 
Återvinning för papper, kartong, plast, metall och glas finns nere i centrum intill parkeringen. Övriga sopor lämnas vid kommunens återvinningscentral ett par hundra meter från området i Skällsta, Ullevivägen 2, nära Willys. Se kommunens hemsida för aktuella öppettider. 

Skadedjursskydd
I Fastighetsförsäkringen ingår skadedjursskydd (Nomor, för kontaktuppgifter vänligen se "Kontakt"). Upptäcker du skadedjur eller ohyra i din lägenhet ska du omedelbart anmäla det till styrelsen. För att undvika skräp som drar till sig möss och råttor så matar vi inte fåglarna. Undvik att ställa ut soppåsar utanför dörren, det drar till sig fåglar, råttor och rävar.

Parabol
Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.

Trädgårdsskötsel
Vi ansvarar alla för att träd och buskar vattnas och sköts om. Även våra gräsytor behöver klippas och vattnas vid behov och varje hus kommer att hjälpas åt med området närmast respektive hus. Föreningen har en motorgräsklippare, grästrimmer, hinkar, vattenslangar mm. Trädgårdsredskap finns i det förråd som är beläget vid föreningens gemensamma gård vid grillen(Hus 11). 

Snöröjning
Snöröjning sköts gemensamt av de boende i huset. Föreningen har anlitat en snöröjare som skottar och sandar infarten till parkeringarna. Medlemmarna har ansvar att se till att de gemensamma ytorna runt husen samt att parkeringsplatsen underhålls.
Sandlåda finns vid soprummet på Miklagårdsvägen om ni behöver sanda själva. Kommunen snöröjer bilvägarna.

Uteplatser
Om du vill göra någon förändring på din uteplats/balkong såsom sätta upp markis eller insynsskydd, lägga plattor, plantera häck, bygga om altan, installera fast luftkonditionering eller liknande så behövs styrelsens godkännande. Lämna in en skriftlig förfrågan med beskrivning och en enkel ritning på önskad tillbyggnad så tar styrelsen ett beslut utefter det. Observera att det ej är tillåtet med staket runt uteplatsen!

Markiser och balkongskydd
Markiser får sättas upp efter att styrelsen godkänt enskild ansökan. För enlighetens skull ska de dock vara enligt modell och färgkod som föreningen beslutat om, Sandatex 641-84. Du får anlita vilken firma du vill, men det är viktigt att monteringen utförs på ett fackmässigt sätt. Balkongskydd behöver ej vara Sandatex 641-84 men skall hållas i dämpad, neutral färg. 

Parkering
Parkering får endast ske på särskilt anordnade parkeringsplatser. Föreningen har 1 gäst-/handikapplats (nr 30) på Miklagårdsvägen vid sophuset. Det är en 4-timmarsparkering, p-skiva krävs. Det är inte tillåtet att parkera utmed våra smala vägar inom området, detta är extra viktigt för Räddningstjänstens framkomlighet och för att snöröjningen ska fungera vintertid. 

Parkering finns utmed Jurstagårdsvägen, i dagsläget gäller tidsbegränsad parkering, 6 timmar med p-skiva mellan klockan 08.00-18.00. Q-Park bevakar kommunens vägar, telefon 0771-96 90 01

Husdjur 
En påminnelse till alla hundägare: Rasta inte hunden inom bostadsområdet och var snäll och plocka upp om din hund bajsar. Även katter kan förorena i sandlådor och på gräsmattor. Vi har många barn som leker och rör sig i området.